Belgium - Nyelvek

FŐOLDAL FÖLDRAJZ NYELVEK TUDOMÁNY KUBAI SUZUKI

Belgiumnak három hivatalos nyelve van: holland, francia és német. Számos nem hivatalos kisebbségi nyelvet is beszélnek. Mivel népszámlálás nem létezik, nincsenek hivatalos statisztikai adatok Belgium három hivatalos nyelvének vagy nyelvjárásainak megoszlásáról vagy használatáról. Ugyanakkor különféle kritériumok, beleértve a szülők nyelvét (ok), oktatás vagy az idegen nyelven született szülők nyelve, javasolt számadatokat tartalmazhatnak. A belga népesség becslések szerint 60% -a holland anyanyelvû (gyakran flamandul), a lakosság 40% -a anyanyelven beszél franciául. A franciaul beszélő belgakat gyakran vallonoknak nevezik, bár a brüsszeli franciaül beszélõk nem vallonok.

Az anyanyelvi anyanyelvűek teljes becslései szerint körülbelül 6,23 millió, az északi Flandria régióban koncentrálódik, míg a francia anyanyelvűek 3,32 millióval számolnak Vallóniában és becslések szerint 870 000 (vagy 85%) a hivatalosan kétnyelvű Brüsszel fővárosi régióban. A német nyelvű közösség 73 000 emberből áll a vallon régió keleti részén ; körülbelül 10 000 német és 60 000 belga állampolgár beszél németül. A hivatalos közösség közelében található településekben kb. 23 000 németül beszélő ember él. Így az online filmek többsége francia nyelven szinkronizálódott.

Mind a belga holland, mind a belga francia szempontjából kisebb különbségek vannak a szókincsben és a szemantikai árnyalatokban, összehasonlítva a Hollandiában, illetve Franciaországban használt fajtákkal. Sok flamand még mindig beszél holland nyelvjárásokról a helyi környezetben. A valont, amelyet francia nyelvjárásnak vagy különálló román nyelvnek tekintnek , most csak alkalmanként értik meg és beszélnek, leginkább az idős emberek. Vallon van osztva négy nyelvjárások, amelyek együtt azokkal, ritkán használják a közéletben és nagyrészt helyébe a francia.

A franciák hozták be az országba a részecskeszűrő tisztítás technológiáját is a 2000-es évek elején. Azóta igen sok részecskeszűrő tisztító műhely alakult, mely igen előnyös a környezetvédelem szempontjából.


Pecató Kft. Állatmenhely Holdam egyesület